Rola diety w łuszczycy – cz. II

Łuszczyca jest chorobą ogólnoustrojową, skojarzoną z różnymi zaburzeniami metabolicznymi – cukrzycą bądź otyłością. Dlatego też tak często podkreśla się rolę diety u chorych na łuszczycę. W ostatnim poście pisaliśmy o diecie niskokalorycznej oraz diecie bogatej w przeciwutleniacze i nienasycone kwasy tłuszczowe.

Witamina D

Skóra stanowi kluczowy narząd w procesie syntezy witaminy D. Jest ona bardzo ważna dla człowieka, ponieważ jej zakres oddziaływania jest szeroki. Przede wszystkim odpowiada za funkcjonowanie naszych komórek w skórze (proliferacje i różnicowaniu), bierze aktywny udział w metabolizmie wapnia bądź wydzielaniu insuliny. Niedóobór witaminy D może przyczynić się do powstania chorób sercowo-naczyniowych czy też chorób autoimmunologicznych.

O witaminie D zrobiło się szczególnie głośno w 1985 r. kiedy zaobserwowano ustąpienie zmian łuszczycowych u pacjenta leczonego kalcytriolem na osteoporozę. Dlatego też suplementacja witaminy D w przypadku łuszczycy jest wskazana, ponieważ łagodzi przebieg choroby i zapobiega przed wystąpieniem nowych zmian.

Witamine D znajdziemy w produktach pochodzenia zwierzęcego – tłuste ryby (makrela, łosoś, tuńczyk) oraz roślinnego – grzyby, drożdże oraz masło i ser żółty. Źródła pokarmowe zabezpieczają jedynie ok. 20% naszego dziennego zapotrzebowania, pozostałe 80% zapewnia słońce.

Dieta przeciwzapalna

Z racji tego, że łuszczyca jest chorobą o podłożu zapalnym, dieta powinna obfitować w związki przeciwzapalne – witaminy, flawonoidy. Przede wszystkim należy unikać przetworzonej żywności, tłustego mięsa, czerwonych buraków oraz cukrów prostych.

Z kolei w codziennej diecie powinny znajdować się ryby zimnowodne, siemię lnianę, kurkuma, imbir, olej z orzecha włoskiego, świeże warzywa i owoce.

Alkohol, używki i przyprawy

Szkodliwy mechanizm działania alkoholu nie został do końca poznany, lecz istnieje korelacja między spożywaniem alkoholu a nasilonymi zmianami łuszczycowymi. Wiemy, że alkohol m.in rozszerza naczynia krwionośne, ułatwia migrację komórek zapalnych i uwalnia histaminę.

 Ponadto przy spożywaniu alkoholu często towarzyszy „podjadanie“ niezdrowych pokarmów z dużą zawartością kwasów tłuszczowych.  Nie pomaga to w leczeniu i codziennym funkcjonowaniu chorego. Dodatkowo należy w nadmiarze unikać kofeiny oraz ostrych przypraw.